a
NaslovnaPoruke i PoslanicePAPINA PORUKA URBI ET ORBI

PAPINA PORUKA URBI ET ORBI

PAPINA PORUKA URBI ET ORBI

Papa Franjo uputio je na svetkovinu Uskrsa 9. travnja poruku uz blagoslov Urbi et orbi, gradu i svijetu koju prenosimo u cijelosti.

Uskrsna poruka Urbi et orbi
pape Franje

Uskrs 2023.

Središnja loža vatikanske bazilike
Nedjelja, 9. travnja 2023.

Draga braćo i sestre, Krist je uskrsnuo!

Danas naviještamo da je On, Gospodar našeg života, „uskrsnuće i život“ svijeta (usp. Iv 11, 25). Uskrs je, što znači „prijelaz“, zato što se u Isusu dogodio odlučujući prijelaz čovječanstva: iz smrti u život, iz grijeha u milost, iz straha u povjerenje, iz očaja u zajedništvo. U njemu, Gospodaru vremena i povijesti, želim svima s radošću u srcu reći: Sretan Uskrs svima!

Neka to bude prijelaz iz nevolje u utjehu za svakoga od vas, draga braćo i sestre, a posebno za bolesne i siromašne, za starije i za one koji prolaze kroz trenutke kušnje i umora. Nismo sami: Isus, Živi, s nama je zauvijek. Neka se raduje Crkva i svijet, jer se danas naše nade više ne razbijaju o zid smrti, već nam je Gospodin otvorio most prema životu. Dà, braćo i sestre, na Uskrs se sudbina svijeta promijenila i današnji dan, koji se ujedno podudara s najvjerojatnijim datumom Kristova uskrsnuća, možemo s radošću slaviti, čistom milošću, najvažniji i najljepši dan povijesti.

Krist je uskrsnuo, uistinu je uskrsnuo, kako se naviješta u Crkvama Istoka. Taj uistinu govori nam da nada nije privid, ona je istina! I da put čovječanstva od Uskrsa pa nadalje, obilježen nadom, brže napreduje. To nam svojim primjerom pokazuju prvi svjedoci uskrsnuća. Evanđelja govore o žurbi kojom na dan Uskrsa žene „otrčaše javiti njegovim učenicima“ (Mt 28, 8). I, nakon što Marija Magdalena „otrči i dođe k Šimunu Petru“ (Iv 20, 2), Ivan i Petar su obojica trčali zajedno (usp. Iv 20, 4) da bi stigli do mjesta gdje je Isus bio pokopan. A onda se na uskrsnu večer, susrevši Uskrsloga na putu za Emaus, dvojica učenika „u isti… čas digoše“ (Lk 24, 33) i požure prevaliti nekoliko kilometara uzbrdo i po mraku, nošena nezaustavljivom radošću Uskrsa koja je u njima gorjela (usp. Lk 24, 32). Ista je to radost zbog koje Petar, na obali Galilejskog jezera, ugledavši uskrslog Isusa, nije mogao ostati na lađi s ostalima, nego je odmah skočio u vodu zaplivavši mu brzo susret (usp. Iv 21, 7). Ukratko, o Uskrsu hod ubrzava i postaje trka, jer čovječanstvo vidi cilj svoga puta, smisao svojega određenja, Isusa Krista, i pozvano je požuriti prema njemu, nadi svijeta.

Požurimo i mi rasti na putu uzajamnog povjerenja: povjerenja među pojedincima, među ljudima i narodima. Dopustimo da nas iznenadi radostan navještaj Uskrsa, svjetlo koje obasjava tamu i tmine kojima je svijet prečesto obavijen.

Požurimo prevladati sukobe i podjele i otvorimo svoja srca onima koji su najpotrebniji. Požurimo hoditi stazama mira i bratstva. Radujemo se konkretnim znakovima nade koji nam stižu iz tolikih zemalja, počevši od onih koje nude pomoć i gostoprimstvo onima koji bježe od rata i siromaštva.

Na tom putu, međutim, ima još mnogo kamenja spoticanja, koje našu žurbu prema Uskrslom Gospodinu čini mukotrpnom i zamornom. Njemu upućujemo svoju prošnju: pomozi nam trčati prema tebi! Pomozi nam otvoriti naša srca!

Pomozi voljenom ukrajinskom narodu na putu do mira, a nad ruski narod izlij uskršnje svjetlo. Utješi ranjene i one koji su u ratu izgubili svoje najmilije i daj da se ratni zarobljenici zdravi vrate svojim obiteljima. Otvori srca cijele međunarodne zajednice da radi na okončanju ovog rata i svih sukoba koji u svijetu izazivaju krvoprolića, počevši od Sirije, koja još uvijek čeka mir. Podrži one koji su pogođeni snažnim potresom u Turskoj i Siriji. Molimo za one koji su izgubili članove obitelji i prijatelje i ostali bez doma: neka prime utjehu od Boga i pomoć od obitelji narodâ.

Na ovaj dan povjeravamo ti, Gospodine, grad Jeruzalem, prvog svjedoka tvojega uskrsnuća. Izražavam duboku zabrinutost zbog napada iz posljednjih dana koji ugrožavaju željeno ozračje povjerenja i međusobnog poštovanja, prijeko potrebno za nastavak dijaloga između Izraelaca i Palestinaca, kako bi mir vladao u Svetom gradu i cijeloj regiji.

Pomozi, Gospodine, Libanonu, koji još uvijek traži stabilnost i jedinstvo, kako bi prevladao podjele i svi građani radili zajedno za opće dobro te zemlje.

Ne zaboravi, Gospodine, dragi narod Tunisa, posebno mlade i one koji trpe od socijalnih i ekonomskih problema, kako ne bi izgubili nadu i surađivali u izgradnji budućnosti mira i bratstva.

Svrni svoj pogled na Haiti koji već nekoliko godina pati od ozbiljne društveno-političke i humanitarne krize i podrži predanost političkih čimbenika i međunarodne zajednice u traženju konačnog rješenja za mnoge probleme koji pogađaju to silno napaćeno stanovništvo.

Učvrsti mirovne i procese pomirenja koji se poduzimaju u Etiopiji i Južnom Sudanu i daj da se okonča nasilje u Demokratskoj Republici Kongo.

Podupri, Gospodine, kršćanske zajednice koje danas slave Uskrs u posebnim okolnostima, kao što su Nikaragva i Eritreja, i sjeti se svih onih kojima se priječi slobodno i javno ispovijedati svoju vjeru. Pruži utjehu žrtvama međunarodnog terorizma, posebno u Burkini Faso, Maliju, Mozambiku i Nigeriji.

Pomozi, Gospodine, Myanmaru hodati stazama mira i prosvijetli srca odgovornih kako bi mučenici Rohingya pronašli pravdu.

Utješi izbjeglice, prognanike, političke zatvorenike i migrante, posebno one najranjivije, kao i sve one koji pate od gladi, siromaštva i štetnih posljedica trgovine drogom, trgovine ljudima i svih oblika ropstva. Nadahni, Gospodine, vođe naroda, da nijedan muškarac ili žena ne bude diskriminiran i pogaženog dostojanstva, kako bi se uz puno poštivanje ljudskih prava i demokracije liječile te društvene rane, kako bi se uvijek i jedino težilo općem dobru građana, jamčila sigurnost i potrebni uvjeti za dijalog i miran suživot.

Braćo, sestre, i mi ponovno otkrijmo okus putovanja, ubrzajmo otkucaje nade, osjetimo predokus ljepote Neba! Danas crpimo snagu za napredovati ususret Dobru koje ne razočarava. I ako je, kako je zapisao jedan drevni Otac, „najveći grijeh ne vjerovati u snagu Uskrsnuća“ (Sveti Izak iz Ninive, Sermones ascetici, I,5), danas vjerujemo: „Znamo da si doistine uskrsnuo Božji sine“ (Posljednica). Vjerujemo u tebe, Gospodine Isuse, vjerujemo da se s tobom nada ponovno rađa, a putovanje nastavlja. Ti nas, Gospodaru života, hrabri nas na našem putu i ponovi i nama, kao učenicima na uskrsnu večer: „Mir vama!“ (Iv 20, 19.21). Mir vama! Mir vama!

IKA

Podijeli: