a
NaslovnaDuhovna razmatranjaTREĆA KORIZMENA NEDJELJA

TREĆA KORIZMENA NEDJELJA

TREĆA KORIZMENA NEDJELJA

Izvor vode koja struji u život vječni. – Iv 4, 5-42

Postoji izreka na engleskom jeziku, koja bi sc prevela ovako: Možeš voditi konja do vode, ali ne možeš ga natjerat da pije.

U Evanđelju ove Nedjelje čujemo od Gospodina da tko god bude pio vode koju nam On nudi neće ožednjeti nikada. Isus nam je izvor žive vode, ali mi moramo koristiti svoju slobodnu volju da pijemo iz tog izvora, neće nas On natjerati.

Dalje možemo se pitati kome Gospodin nudi ovu živu vodu?

U Evanđelju Isus se nađe sa Samarijankom, što je jako važno jer se Židovi nisu družili sa

Samarijancima. Čak je i veći skandal jer je žena i to ne neka poštena žena, nego jedna koja je bila sa puno muškaraca. Nije bilo po pravilima da Židov može u javnosti govoriti sa ženom. Ipak kad su se učenici vratili, nisu se usudili pitati Isusa zašto to čini, što nam pokazuje poštovanje prema Gospodina i potrebu da Crkva, Njegovo Mistično Tijelo, nudi živu vodu svima, pogotovo onima koje svijet smatra nedostojnim.

Od kad sam došao na misiju u Banjolučku biskupiju ima puno ljudi koji me pitaju zašto sam birao Banju Luku, kao da nema potrebe ovdje da se ljudima nudi Živa voda. Odgovor je jednostavan da nisam ja to birao nego je to Bog birao za mene.

U ovom kraju ima pun toga što možemo naučiti iz ovog Evanđelja. Isus nije Spasitelj jedne nacije i kao Njegovi nasljedovatelji, mi smo pozvani se družiti sa onima koje neki možda smatraju nedostojnim. Kad koristimo svoju slobodnu volju i pijemo iz izvora Žive vode bit će nam jasnije da Bog, koji je jedan, želi da Njegov narod bude jedan i to počinje s nama.

Želim Vam ugodnu i blagoslovljenu nedjelju!

Piše: Angelo Bartulica, župnik župe Šimići

Podijeli: